Üdv a magyar söralátétek világában!

A söralátétek gyűjtése leginkább a környező európai országok (úgymint Anglia, Ausztria, Cseho., Németo., Olaszo., stb.) kulturális hagyományaira volt jellemző, de mára a világ szinte minden táján elterjedt a "kór", így számos hazai gyűjtő is hódol eme szenvedélynek, sőt egyre többen rendelkeznek saját honlappal, melyen keresztül büszkén mutathatják be magángyűjteményüket. De minden gyűjtőnek, még a legnagyobbaknak is akadnak olyan darabjai, amelyeket még nem sikerült beszereznie. Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne egy olyan oldalt létrehozni, ahol megtalálható minden, egy helyen...

Ezen a honlapon tehát szeretném összegyűjteni a Magyarországon eddig megjelent söralátétek képeit, legalábbis amennyit csak lehet.... Ez nem kis feladat, hiszen a múlt század elejétől a mai napig bizony nagyon sokféle alátét látott napvilágot kis hazánkban. A katalógus létrejöttéhez több gyűjtő segítségére is szükségem volt, köszönöm minden kedves ismerősömnek, aki küldött képet! Külön köszönet Bálint Elemérnek, Ronny Ohlssonnak, Tóth Csabának és Vaskó Jánosnak, akiknek jelentős anyagát használtam fel az "összgyűjtemény" elkészítéséhez. Aki esetleg rendelkezik olyan példánnyal, amit nem talál meg itt, feltétlenül küldje el nekem e-mailben a képét, hogy kiegészülhessen a repertoár! Gondolok itt rég bezárt házi sörfőzdék, de főleg az "eldugottabb", kisebb sörözők alátétjeire, hiszen nyilván még rengeteg olyan vendéglátóhely létezik, amelyek rendelkeznek ilyen privát reklámanyaggal;-)

A rendszerezésnél többek közt arra törekedtem, hogy viszonylag gyorsan és egyszerűen megtalálható legyen egy keresett alátét képe. Így külön kategóriákban kaptak helyet a nagyobb sörgyárak által kiadott, külön a kisebb házi sörfőzdék alátétei, így azoknak a sörözőknek, egyéb vendéglátóegységeknek a céges söralátétei is, amelyek nem rendelkeznek helyben főzött sörrel. Külön helyen szerepelnek a licenc, vagyis a külföldi gyártók hazánkban is forgalmazott söreihez gyártott darabok és a különböző gyűjtői klubok által kiadott "emlékalátétek". Készült egy "egyéb" kategória is, ami folyamatosan bővül. Ide kerül minden olyan magyar alátét képe, amelyek leginkább érdekességek, kuriózumok, sőt itt helyet kaptak a külföldi sörgyárak és egyéb helyek magyar szöveggel is feliratozott példányai.

Várom tehát mindenkinek a segítségét, hogy a honlapot folyamatosan tudjam frissíteni régi és új példányokkal egyaránt! Remélem, hasznosnak találjátok a katalógust! Írjátok meg, ha bármilyen észrevételetek, véleményetek van az oldallal kapcsolatban!

 

Üdvözlettel: Jimmy

 

 

 

2011 soralatetek.hu / e-mail: jimmy@coasters.hu